Kategori: Knivkunskap

Slipvinkel eller eggvinkel?

Vad kallar man vinkeln för när man slipar en kniv?

Kärt barn har många namn säger man oftast men när det kommer till knivslipning och slipning av verktyg så använder man benämningen eggvinkel. Ordet slipvinkel har med fordon att göra.

Exempel på olika eggvinklar vid slipning

En vanlig kockkniv brukar ha en eggvinkel på runt 20 grader per sida. Den totala eggvinkeln blir då 40 grader. När jag slipar knivar brukar jag använda just 20 grader (2 x 20°). Den vinkeln fungerar bra till väldigt många knivar.

Ju hårdare en kniv är härdad desto finare vinkel på eggen kan man ha. Om jag till exempel slipar en japansk kvalitetskniv med en hårdhet på runt 60 HCR så lägger jag en snävare eggvinkel på cirka 15 grader (2 x 15°).

Eggvinkeln på rakknivar är lättast att räkna ut eftersom den helt och hållet bestäms av bladryggen på rakkniven. Man lägger rakkniven platt mot slipstenen och låter kniven vila mot bladryggen.

Så summan av kardemumman är alltså att man använder ordet eggvinkel inom slipning och inte slipvinkel.

 

Köpa kniv

Här hjälper jag dig att hitta en bra kniv till ett bra pris

När jag var ung så var knivutbudet väldigt begränsat. Det var svårt att få tag på en bra kniv. Fast jag kan ju erkänna att jag mest var fascinerad av spännande och udda knivar på den tiden. Som kniventusiast var man begränsad i sitt begär till marknader och utlandssemestrar.

I dag finns det knappt några begränsningar i knivutbudet tack vare internet och enkelhet.

Jag måste dock lägga in en brasklapp; det finns en del knivar som enligt lag är förbjudna att importera till Sverige. Dessa är bland annat stiletter och butterfly-knivar (fjärilsknivar). Det finns även en del andra knivar som är förbjudna, bland annat en som har ett blad som skjuts i väg. Den drivs av kolsyra eller tryckluft.

Var handlar Knivprofessorn sina knivar?

Med handen på hjärtat har jag ett överfyllt knivlager för tillfället. Knivar av alla dess sorter ligger här och samlar damm.  Men skulle jag köpa en ny kniv eller yxa så skulle jag givetvis göra det hos knivbutik.se. Den här butiken var min största och bästa konkurrent när jag drev Knivhuset.com. Tobias som äger och driver Knivbutik är en av de ärligaste knivhandlarna som jag känner i denna kniviga värld. Deras omdömen på till exempel Prisjakt och deras Facebook-sida talar sitt tydliga språk; Knivbutiks kunder är och förblir väldigt nöjda.

Knivbutik har ett brett och komplett sortiment som fyller samtliga luckor när det gäller mitt knivbehov.

En läcker nyhet från Mora of Sweden

Morakniv® Pathfinder är en nyhet från Mora of Sweden. Snygg, läcker och cool kniv med svärtat blad. Bladet är tillverkat i kolstål. Svensktillverkad kvalitetskniv som Knivprofessorn drägglar över. Ja, det är helt okej att skicka ett varuprov då undertecknad saknar denna kniv i sin knivsamling.

Morakniv® Pathfinder. Snygg och läcker nyhet från Mora of Sweden.
Morakniv® Pathfinder. Snygg och läcker nyhet från Mora of Sweden.

 

Materialkunskap

Knivens olika delar i detalj

I dag finns det flera olika stålämnen, skaftämnen, slidämnen och detaljer att välja på när man tillverkar en kniv. Sverige är en känd och framstående stålnation. I Sverige tillverkas bland annat 2 populära stålsorter av Sandvik, de heter 12C27 och 14C28. Dessa stålsorter är väldigt populära att använda av alla världens knivtillverkare. Bland annat använder Mora of Sweden just 12C27 till sina köksknivar och många av sina jaktknivar. Den japansk-amerikanska knivtillverkaren KAI som äger varumärkesserierna Kershaw och Zero Tolerance tillverkar många av sina knivar i svenskt stål, nämligen Sandvik 14C28.

Stål som används vid knivtillverkning

440

Detta stål är ett vanligt förekommande bladmaterial. 440A används till budgetknivar och dykknivar i och med att det har högt rostmotstånd. 440A är ett billigt stål. Det bästa stålet i 440-serien är 440C, detta stål kan jämföras med det japanska AUS 8-stålet. 440C är ett helt okej stål.

440A

C: 0.65-0.75; Cr: 16.00-18.00; Mo: 0.75;
Mn: 1.00; P: 0.04; S: 0.03;
Si: 1.00;
Standard: AISI (USA)

Sandvik 12C27

Svenskt stål tillverkat av Sandvik AB. Används i många av Mora of Swedens knivmodeller. Håller skärpan väldigt bra. Ett prisvärt kvalitetsstål.

C: 0.60; Cr: 13.50; Mn: 0.40;
P: 0.03; S: 0.01; Si: 0.40;

Standard:
GOST – 65KH13
GOST – 65X13

Sandvik 14C28

Det här stålet används av den japanska knivtillverkaren KAI som äger varumärkena Shun, Kershaw och Zero Tolerance. Stålet tillverkas av svenska Sandvik AB.

C: 0.62; Cr: 14.00; Mn: 0.60;
N: 0.11; P: 0.025; S: 0.010;
Si: 0.20

Det här stålet härdas mellan 55-62 HRC. Det går alltså att härda det här stålet väldigt mycket. Sandvik 14C28 räknas som ett premiumstål då det har väldigt fina egenskaper.

VG 10 / VG-10 / VG10

Japanskt stål som trivs bäst med en härdning kring 60-61 HRC. Används flitigt av flera knivtillverkare, framför allt tillverkare av japanska kockknivar och köksknivar. Anses vara ett high end-stål och premiumstål. Håller skärpan väl.

C: 0.95-1.05; V: 0.10-0.30; Cr: 14.50-15.50;
Mo: 0.90-1.20; Co: 1.30-1.50; Mn: 0.50;
P: 0.03; S: ?; Si: ?

Grundämnen

Förkortning Grundämne
C Kol
Cr Krom
Cu Koppar
Mo Molybden
Mn Mangan
N Kväve
Ni Nickel
P Fosfor
S Svavel
Si Kisel
V Vanadin

 

 

Dagens kockkniv

Dagens knivtips

I dag har jag Knivprofessorn valt ut en skönhet från Japan.

Santoku 165 mm – Kanetsune Seki

Kanetsune Seki KC 142. Japansk kockkniv.Om du arbetar med mat professionellt behöver du förmodligen mer än en kockkniv. Det är ju lite skillnad på att filea fisk och hacka grönsaker. Även du som inte är professionell kock kan ha nytta av knivar med olika bladlängder och olika specialiteter. Om du bara får välja en enda kniv för matlagningen kan du dock med fördel välja den här modellen från Kanetsune. Modellen KC-142 är en allkniv (santoku) av bästa märke. Den klarar av alla uppgifter i köket med bravur och har i princip en obegränsad livslängd. Bladet är tillverkat av rostfritt stål över en kärna av mycket slitstarkt VG-10 stål. Totallängden (285 mm) och vikten (150 gram) är optimal för en säker och effektiv användning.

Den här snygga och praktiska santokukniven ingår i Kanetsunes Meshio-serie.

Märket Kanetsune grundades 1948. Den teknik man utgår ifrån i tillverkningen av sina världsberömda köksknivar är dock betydligt äldre än så. Som en av de mest välkända knivtillverkarna i världen använder sig Kanetsune av de traditionella japanska smidesteknikerna. Man adderar sedan de senaste rönen från modern forskning för att utveckla extremt hållbara köksknivar med en utmärkt balans och en fulländad design.

I Kanetsunes utbud finns alla typer av japanska köksknivar, för alla ändamål. En gyuto är den traditionella typen av kockkniv. En santoku kan användas för både kött, fisk och grönsaker. Gemensamt för alla Kanetsune köksknivar är att handtaget är av europeisk modell, vilket underlättar användningen i köket.

Specifikationer

Bladlängd: 165 mm

Bladmaterial: VG10 (kärnstål) och 410 (kappa)

Bladtjocklek: 1.5 mm

Hårdhet: 60 HRC

Handtag: Svart trä med nitar och bolster i rostfritt stål

Totallängd: 285 mm

Vikt: 150 gram

Det är jag som är Knivprofessorn

Vem är knivmästaren?

Knivprofessor Per Nilsson. Knivkunskap på nätet. Allt om knivar. Välkommen!

Hej! Det är jag Per Nilsson som är Knivprofessorn. Jag har arbetat med och kring knivar och eggverktyg i många år. Innan jag började arbeta professionellt med knivar hade jag ett vasst och brinnande intresse för dem.

Jag har bland annat drivit 3 stycken knivbutiker: Knivhuset, Köksknivsbutiken och KnivesofScandinavia. Det har varit lärorika och intressanta år.

Min förhoppning med denna sida är att dela med mig av min och andras samlade kunskap kring knivar och eggverktyg.

Kontakta mig!

Har du några frågor, synpunkter eller funderingar är du hjärtligt välkommen att kontakta mig. Du når mig lättast på info@svenskpartihandel.com

Om du vill kan du följa mig på Twitter också, där hittar du mig under namnet @Knivkungen.

Knivprofessorn till er tjänst. Knivkunskap på nätet.

Knivkunskap på nätet

Vassaste kniven i lådan

Vass knivig knivkunskap om knivar och eggverktyg

Knivprofessorn till er tjänst!

Hej! På den här sidan hittar du allt och lite där till du vill veta om knivar. Knivmodeller, knivmärken, knivtillverkare med mera. Här kan du även läsa om skaftämnen, knivblad, stålsorter och dess olika egenskaper. Givetvis snackar vi knivslipning och rakknivar också.

Knivprofessorn till er tjänst. Knivkunskap på nätet.

Om Knivskolan

Knivkunskap och lite där till

Vi som driver den här sidan har stor kunskap och erfarenhet av knivar, yxor, rakknivar och knivslipning. Materialkunskap är också ett kärt ämne. Här kan du lära dig mer om olika stålsorter och dess olika egenskaper. Vi avhandlar även skaft- och slidmaterial. Här på knivskolan.se kommer allt om knivar finnas.

Målsättning

Vi vill utbilda, inspirera och lära oss mer. Är du duktig på knivar och sitter inne med mycket knivkunskap är du hjärtligt välkommen att höra av dig, om du vill dela med dig av din kunskap vill säga.

Knivprofessor Per Nilsson till er tjänst!

Knivprofessor Per Nilsson till er tjänst.